Uusi blogikirjoitus on julkaistu - lue Antsun vinkit kassalaitteen valintaan
Julkaistu: 15.12.2024
Kun mietit uuden kassaraudan (keskusyksikön) hankkimista, on hyvä ottaa aikaa suunnitteluun. Yrityksen koosta ja hankintaan vaikuttavista ihmisistä tai osastoista riippuen olisi projektin suunnitteluun hyvä osallistua eri osa-alueiden edustajia, kuten:
- IT-tekniikka/-tuki ja ohjelmistovastaavat
- työterveys/Ergonomia
- visualisti
- talous/rahoitus
- käyttäjät
Kun ryhmä on saatu kasaan ja jokaisen mielipide on selvillä, niin soppa on valmis. Pölyn laskeuduttua on aika tehdä kompromissi.
Lähtisin purkamaan kassalaitehanketta oletetun investointiajan näkökulmasta. Kassalaitehankintojen investointiajat poikkeavat usein olennaisesti perustyöasemista. Työasemien käyttöikä on 2–3 vuotta, kun taas kassojen käyttöaika on paljon pidempi. Yrityksellä on kaksi vaihtoehtoista tapaa hankkia koneet esimerkiksi kuudeksi vuodeksi
- 2 x 3 vuoden perustietokoneet, halvat toteutukset tai no-name-laitteet
- 1 x 6 vuoden kunnon POS-koneet.
Matemaattisesti ajateltuna lopputulos on sama, mutta kun ei ole. Kaksi käyttöönottoprojektia samassa ajassa vaatii PALJON isompaa työmäärää kuin yksi. Tälle ylimääräiselle työlle on osattava laskea hinta.
Modulaarinen, All-In-One vai tabletti – plussat ja miinukset
Kassalaitteiden keskusyksiköt voidaan jakaa kolmeen ryhmään:
- modulaariset laitteet
- All-In-One-laitteet
- tabletit
Modulaarisissa koneissa keskusyksikkö on erillinen ”laatikko”. Sitä ohjataan näppäimistöllä ja hiirellä sekä/tai kosketusnäytöllä. All-In-One- eli AIO-koneissa keskusyksikkö on yhdistetty kosketusnäyttöön. Tabletti on taas pieni tiivis kosketusnäyttöpaketti. Jokaisella laiteryhmällä on omat hyvät ja huonot puolensa.
All-In-One
Plussat:
- Kaikki samassa paketissa
- Moderni ulkoasu (ei kaikki)
Miinukset
- Laiterikossa kokonaisuus on pois käytöstä
- Osien omatoiminen vaihto on ”mahdotonta”
Modulaarinen
Plussat:
- Osien vaihto on helppoa
- Huolto on helpompaa osakohtaisesti
Miinukset:
- Paljon oheislaitejohdotuksia, jos on pöytäsijoitus
- Toteutus näyttää vanhanaikaiselta (ei kaikki)
Tabletit
Plussat:
- Kevyt ja liikuteltava
- Edullinen
Miinukset
- Lyhyet valmistus- ja käyttöelinkaaret
- Mekaaninen hävikkiriski on suuri: laite varastetaan tai se putoaa
Ergonomia, takuuaika ja liitettävyys ovat tärkeitä ominaisuuksia
Laitevalinnasta riippumatta ergonomialla on valinnassa erittäin iso rooli. Näytön on oltava oikeankokoinen, ja sitä täytyy pystyä säätämään riittävästi, jotta käyttökorkeus ja -kulma ovat jokaiselle käyttäjälle sopivat. Näyttöön ei saa heijastua esim. katto- tai kohdevalaisimista valoa häiritsevästi.
HP Engage One Pro-sarjassa tarjolla on kolme näyttökokoa:
Koska kyseessä ovat mekaaniset/elektroniset laitteet, vikaantuminen on aina mahdollista. Sen takia kannattaa miettiä, minkälaisen takuun voit laitteelle saada. Perustakuu on useimmilla valmistajilla yhden vuoden korjaamotakuu. Tämä tarkoittaa sitä, että laite lähtee korjattavaksi valmistajan huoltopisteeseen. Sijaitseeko huoltopiste edes Suomessa? Yksi vuosi on vain 17 % kuuden vuoden käyttöajasta. Itsenään kunnioittavilla valmistajilla takun on minimissään kolme vuotta, ja se on jatkettavissa. HP:n on-site takuu (korjaus paikan päällä) voi olla jopa viisi vuotta, ja sen voi laajentaa kattamaan myös oheislaitteet. Olisiko 84 %:n takuuaika mukavampi kattavuus kuuden vuoden käyttöajasta?
Entä liitännät ja liitettävyys? POS-koneet on varustettava kaiken kattavilla liitännöillä nykyisiä ja myös mahdollisia tulevia tarpeita varten. Yhdessä oheislaitteiden kanssa laite muodostaa valtavan kasan johtoja muuntajineen. Koneeseen pitää liittää mm. kuittikirjoitin, asiakasnäyttö, skanneri, kassalaatikko, tarratulostin, näppäimistö, hiiri, veikkauksen automaatti, matkakortin lataaja, vaaka, henkilötunnistin ja monta muuta laitetta. Varmista, että tarjotusta koneesta löytyvät kaikki tarvittavat liitännät.
HP Engage POS -laitteissa on tarjolla useita eri liitäntävaihtoehtoja. Tässä esimerkkinä Advanced-hub-liitännät:
Käyttöjärjestelmällä on väliä
Käyttöjärjestelmän avulla hallitaan konetta ja käytettäviä ohjelmia sekä saadaan käyttöön ohjelmalliset perustietoturvaominaisuudet. Valmistajia/pohjia on käytännössä kolme: Windows, Android/Chrome OS ja Linux. Näistä kaikista on eri versioita, ja valinta voi olla hankala. Valintaan vaikuttaa muun muassa koneen käyttötarkoitus eli se, käytetäänkö laitetta muuhunkin kuin kassatoimintoihin. Isommat kokonaisuudet vaativat koneelta enemmän suorituskykyä ja kapasiteettia.
HP Engage -laitteisiin saat seuraavat käyttöjärjestelmät:
Lue lisää HP Engage -malleista:
Modulaarinen
All-In-One
Tabletit
Lataa HP-kassalaitteiden valintaopas
Kirjoittaja: Antero Huhmo, Key Account Manager, Pro Component
Ota yhteyttä